kolmapäev, 12. jaanuar 2011

Mitte midagi huvitavat.

 Tegelikult kõige huvitavam on see, et vahepeal sadas mitu päeva päris kõvasti vihma. Seejuures tuletan meelde, et Kalgoorlie on peaaegu kõrb.

 Tööl pole midagi erilist juhtunud. Viimane nädal on natuke rahulikum olnud, tunde tuli kõigest mingi 35 ümber. Rääkimist väärib vast ainult see, et olen nüüdseks kaks öist vahetust ka läbi elanud. Esimene kord oli nutumaik kurgus. Tark nagu ma olen, enne tööle minekut päeval ei maganud kah. Olin päris unine ja kõik need purjus abod ja aussid ajasid pea täiesti sassi, nii lootusetu tunne tekkis.
 Teine öine vahetus oli eile. Seekord teadsin, mida oodata ja šhokk polnud nii suur. Abosid oli ka kõvasti vähem ning need vähesed päris sõbralikud. Kõige raskem osa oli unega toime tulek, eriti hetkedel kui kliente väga polnud. Töö-öö lõpetasin õues päikesetõusuga musta leiba ja kohvi hommikusöögiks süües, no mida veel elult tahta?
 PS, "thank you" abo keeles on "palla" vms. Päris huvitav, hakka või abo keelt õppima, kultuur missugune.

 Bäkkerielu on nagu väikeküla elu ikka. Kuulujutud, segased suhted jms jama. Muidu kui jõulude aeg oli bäkker päris tühjaks jäänud siis nüüd on jälle inimesi palju, isegi liiga! Riikidest siis esindatud nii palju, kui mina tean, uus-meremaa, auss, iirimaa, inglismaa, saksamaa, venemaa, soome, eesti, itaalia, prantsusmaa, kanada, lõuna-aafrika.
 Ok, nüüd valetasin. Tegelikult soome enam esindatud pole. Nimelt oli somm mu toakaaslane ja paar päeva tagasi jalutasin ma tuppa sisse ning hakkasin temaga jutustama. AGA tüüp rääkis samal hetkel läbi neti oma filipiinidelt pärilt kihlatuga, kes ei teadnud, et tema mees tüdrukuga tuba jagab. Tsikk pistis draamatsema ja kutt pidi bäkkerist veel samal õhtul välja kolima. Mina sain omale "suhtelõhkuja" hüüdnime.













Vahepeal tuli ka Rob tagasi. Temaga sai rutiiniks iga õhtu jalutamas käia. Kalgoorlie on nüüdseks mulle palju tuttavam, väga paljud kohad läbi käidud. Üks õhtu suutsime muidugi kergelt ära ka eksida. Ausaltöeldes oli see kergelt tahtlik, muutsime kogu aeg tänavaid jne. Lõpuks olime kuskil pärapõrgus ja ei mäletanud, kuidas tagasi saab. Jalutuskäik venis ikka väga pikaks ja bäkkerisse jõudes olime mõlemad surmväsinud.
 Eile läks ta jäädavalt minema, sai Adelaide töö vms. Viisin ta lennujaama ja olin päris kurb. Tõsiselt raske on heale semule "good bye" öelda, kui tead, et 99% tõenäosusega ei näe sa teda enam kunagi. Mingi aeg loomulikult saadame veel sõnumeid ja hoiame ühendust, aga kui kauaks?

 Eelmise nädala lõpuks käis Mart mul külas. Tuli lampi Perthist mõneks päevaks Kali. Laupäeval tuli tal mõte, et võiks Kali läheduses asuvaid mahajäetud linnasid vaatama minna. Sõitsime siis a'la 80km Kalist välja ja ainus tsivilisatsioonijälg, mille leidsime oli "Curtin" linna rongijaama märk vms. 
 Tuhnisime seal rongijaamas ringi natuke. Tarkpea Vero suutis muidugi otse mudaauku astuda, oh seda vingumist siis. Tagasitulles hüppasid auto eest üle tee 4 känguru ja 2 tuvastamatut looma passisid ka kuskil põõsas.













 Juhilubade kohta uudiseid pole. ARK rääkis alguses, et ainus võimalus on eestis kohapeal uued teha, edasise pinnimise peale teatasid, et aukonsulid võivad ka lube väljastada. Aukonsul räägib, et võib mulle mingi dokumendi kirjutada, aga sellest politseile arvatavasti ei piisa. Aussi ARK tahab lubade andmeid, mida eesti ARK mulle ei anna. Kõige kindlam võimalus hetkeinfo kohaselt on aussi autokool. Ei taha mõeldagi, kauaks ma siis Kalgoorliesse jääma pean ja palju mulle see sõiduõppimise lõbu maksma läheb. Aga eks ma veel ootan aukonsuli viimast kirja, loodetavasti ei lähe tal väga kaua sellega :).

 Jõulupaki sain ka eestist. Jagasin bäkkeripeal mingeid komme ja no ega need aussidele eriti peale ei läinud. Leib meeldib eestlastele ja sakslastele. Kreemilõhn meeldib mu toakaaslastele ja kõikkidele, kes mu lähedusse satuvad. Kõrvakaid saan ka vahetada nüüd, ei pea iga päev samasid kandma. Igatahes musta leiva võikud ja hea kohvi teevad mu hommikud väga mahedaks ning õhtuti peale tööd on hea maiustada, tänud!

PS. Pildid kõik Mardi albumist :).

4 kommentaari:

Liina Liina ütles ...

Nii palju kui ma kuulnud olen, siis Eestis on lubate tegemine üks pikim ja kulukaim protsess, võrreldes muude riikidega. USAs maksavad load alla 500 eegu, sõidutunde pm vist pole, peab lihtsalt eksami tegema. Niiet kui sõita oskad, ei tohiks probleemi olla. Muidugi ma ei tea Austraalia kohta.. aga ei maksa meelt heita, olen kindel et seal on lihtsam lube teha kui Eestis :)

Elina ütles ...

Eesti juhilube PEAB saama ka Austraalias kätte.

Tsiteerin:
Alates 01.07.2009. a võib konsulaarametnik või aukonsul väljastada Eesti juhiloa, rahvusvahelise juhiloa, esmase juhiloa või nende duplikaadi välisriigis viibivale Eesti kodanikule. Seega Eesti kodanikele on juhiluba võimalik väljastada nii Regionaalsetes Maanteeameti liiklusregistri büroodes kui ka Eesti välisesindustes.

Välisesindustest ning aukonsulite käest on võimalik juhilube kätte saada, kuid lubade vahetamise taotlused tuleb esitada Maanteeameti liiklusregistri büroodele. Juhilubade väljastamise kohta välisesindustele ega aukonsulitele eraldi taotlusi esitada ei ole vaja. Juhilubade väljastamine välisesindustes ja aukonsulite poolt puudutab vaid Eesti kodanikke. Eestis elamisluba omavatele välismaalastele antud teenus ei laiene.

Loe täpsemalt: http://www.mnt.ee/index.php?id=10644

Eesti Aukonsulid Austraalias: http://www.vm.ee/?q=node/5481

Võib-olla sa said ise lihtsalt valesti aru asjast. Sa ehk mõtlesid, et aukonsul väljastab sulle ise mingi dokumendi (postitusest jäi selline mulje), tegelikult on ikkagi nii et sa täidad selle sama avalduse mis muidugi on vajalik duplikaadi väljastamiseks ja selle alusel lihtsalt saadetakse need juhiload austraaliasse sinu valitud aukonsuli kätte ja tema on nii öelda ametlikuks vahendajaks sinu ja ARKi vahel. Nii peaks kõik sujuma. Muidugi on seal miljon muud asja mis nad tahavad, aga JURIIDILISELT peaks olema nii võimalik ja see tundub suht loll jutt kui nad ütlevad et ei saa.

Edu!

PS! kas sa ei ole kaalunud oma blogi kommentaariumile peale panna seda sätet et saaks kommenteerida ka keegi muu kui google'i kasutaja?

Veronika ütles ...

Hei Elina,

Täpselt sama sisuga kirja sain ka ARKilt. AGA taotluse tegemiseks läbi interneti on vajalik id kaart või netipank, mis mul samuti koos rahakotiga kaduma läksid.

Kommenteerimisest nii palju, et enne said kõik, aga kuna enamus nimesid vms alla ei pannud, siis muutsin veits. Vb peaks tõesti uuesti vabaks laskma.

Vero.

Elina ütles ...

Ei sa pea kommenteerimist selleks "vabaks laskma", aga sa saad panna peale sellise sätte, et saab kommenteerida mitmete kontode alt, google konto kõrval ka näiteks yahoo või wordpressi kasutajaga. Näiteks mina isiklikult kommenteeriks palju parema meelega just wordpressi konto alt :) Minu teada vähemalt peaks nii ka saama. Aga ma päris kindel ei ole.

http://www.politsei.ee/et/teenused/isikut-toendavad-dokumendid/id-kaart/taiskasvanule/taotlemise_voimalused.dot - siit saad lugeda sellest, kuidas endale posti teel uut ID-kaarti tellida. Nagu ma selle lehekülje viimasest lõigust aru saan, ei pea selleks isegi aukonsulit kasutama, vaid saab lihtsalt posti teel saata. Lisaks võid vaadata, kas neil on ID-kaardi puhul olemas ka kiirmenetlemine, äkki saad kiiremini kätte. Ja lase vanematel või kellelgi saata endale uus id-kaardi lugeja vms, kui sul see ka puudu peaks olema. Usun et mõne nädalaga peaksid saama oma ID kaardi ja siis juba saad tellida uued juhiload.. äkki saad isegi kõik juba kuu ajaga tehtud!

Muidugi iseasi on see Austraalia värk, et tavaliselt ei kannata nii kaua ühe koha peal passida, et need asjad ka kohale jõuaksid..

loodan, et laheneb!